Let op!
Dit symposium is al geweest. Je vindt op deze pagina nog informatie van voor, tijdens en na het symposium.
“Innovatie begint tussen de oren”
woensdag 4 oktober 201708:30 - 16:30 uur
De Rode HoedKeizersgracht 102, Amsterdam

Programma & tarieven

08:30 uur
Ontvangst & inschrijving
09:05 uur
Opening
Jan van den Bergh
09:15 uur
Innovaties! Hoe staan we ervoor? De thema’s!
Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
09:45 uur
Pitches & discussie olv dagvoorzitters
Marjolein Kremers, Yvonne van Rooy, André Rouvoet, Hans Schoo, Marcel Daniëls, Ernst Kuipers
11:00 uur
Koffiepauze
11:30 uur
De rol van de medisch specialist
Pauline Meurs
12:00 uur
De themakliniek
Detlef Loppow
12:30 uur
Lunchpauze
13:30 uur
Frisse kijk op besturen
Paul Frissen
14:00 uur
Exponentiële ontwikkeling van technische innovatie
Jan Kimpen
14:30 uur
Theepauze
15:00 uur
De patiënt
Surprise
15:30 uur
De innovatieve organisatie
Peter Bennemeer
16:00 uur
De dokter, de patiënt en het netwerk
Bas Bloem
16:30 uur
Sluiting en borrel

N.v.t.

Innovatie begint tussen de oren

Vooruit kijken door om te zien…..


Het was spannend. Mijn eerste patient in 1992 als medisch specialist binnenroepen. Een leeg dossier, de vulpen klaar. De lichtbakken aan de muur. De foto’s van de kinderen en mijn vrouw op het bureau. Een schilderij en mijn diploma aan de muur.

Het is nog steeds spannend in 2017, de patient binnenroepen. Een leeg scherm, een leeg bureau behalve het toetsenbord. En een lege flexplek. 

Wat is er anders? Digitale ondersteuning heeft geleid tot betere verslaglegging, een beter raadpleegsysteem voor uitslagen en correspondentie maar nog steeds niet tot een expert systeem, wat mij helpt als professional om de juiste keuze te maken, of gaat IBM, Dr. Watson de dokter vervangen? 

25 jaar vernieuwing revolutie mbt digitale beeldvorming, de ontwikkeling van de Mri, geavanceerde laboratorium bepalingen, tracers, gentechnologie etc. etc. heeft de omgeving waarin wij werken drastisch veranderd. Maar ook inhoudelijk zijn de veranderingen groot. Ons handelen wordt bepaald door evidence based medicine en value based health care. De medisch specialist is zich meer bewust van zijn/haar rol in een maatschappelijk snel veranderende omgeving. De eisen aan de professional zijn toegenomen. Maar daarmee ook de druk! Verantwoordelijkheid voor de inhoud van de zorg. Verantwoording afleggen over zijn/haar handelen. Toetsbaar en dus kwetsbaar opstellen zoals bij 360 graden feedback, spiegelbijeenkomsten, en patientenenquetes. Verantwoordelijkheid voor de organisatie van de zorg, leidinggeven en de kostenbeheersing zijn een vast onderdeel geworden van het werk van de medisch specialist, terwijl de opleiding daar nog niet in voorziet. Door schade en schande wordt men wijs.? De zorg is continu, bijna op ieder vlak, onderhevig aan vernieuwing “Innovatie”. Maar wat is dat nu eigenlijk? Vanuit welk perspectief? Technisch, organisatorisch, value based health care, data analysis of vanuit de patient? 

De patient wil immers zo goed mogelijk worden geholpen. Het liefste thuis, of dichtbij huis. Maar als de behandeling meer expertise en techniek vraagt wil de patient er best voor reizen. Kunnen wij tegemoet komen aan de wens van de patient in een door de overheid gereguleerd systeem waarin de regels de vooruitgang bepalen? Wat gebeurt er desondanks nu al? En wat staat ons te doen? 

In de ochtend gaan dé beleidsbepalers met elkaar en u in discussie over deze nieuwe ontwikkelingen vanuit hun perspectief aan de hand van korte pitches. En in de middag komen dé voortrekkers op het gebied van innovatie hun ervaring met ons delen.

Impressie 2017: Innovatie begint tussen de oren.pdf